Birkapörkölt

2008.04.20. 21:53 :: Orson

Nos ez a cikk a professzionális birkapörkölt elészítéséröl fog szólni.

Előre felhívom a figyelmet nem csak így lehet elkészíteni ,de nem érdekelnek az én jobban tudom mert bla bla bla kezdetű alternatívák.
Első szabály itt csakis a bográcsban és szabadtüzön elkészített verzióval foglalkozom.
Szükséges és elégséges feltételek:

  • Tudd mi az a birka
  • Tudd mi az a pörkölt.
  • Tudnod kell ,hogy főzni csak férfiember tud normális pörköltet.
És vágjunk is bele!
Először beszerzünk 1 darab egyész birkát,nem annyi húst minha egy egész birka lenne hanem egy egészet.
Megfelelö méretű bográcsot,anyaga ha lehet réz legyen.
Kell hozzá tüzifa ,szerintem az akácfa megfelelő.
Só (asztali konyhasó),fohagyma,vöröshagyma,és édes-nemes füszerpaprika örlemény.
Minimális zsiradék a kezdésnél,mondom zsír nem olaj vagy egyéb trutyi.
A birkát feldaraboljuk maximum 2x2 centiméteres kockákra,gyakorlat elönyt jelent.
A faggyút amit az izmokon kívül találunk eltávolítjuk közben,arra semmi szükség és az ize is pocsék.

A tiszta csontos részeket a húst és a belsöségeket külön tároljuk.
Tehát a bogrács aljára tégy 1-2 evökanálnyi zsiradékot(disznózsír,kacsazsír előnyben).
Kend is ki a bogrács oldalára,a csontokat szépen rakd alulra hogy az érintkezzen a fémmel.
Ha ügyes vagy rázogatásnál a csont karcolja a fémet és a odaégni vágyó darabkákat eltávolítja.
Erre középre kerül rá a fej,hosszában kettévágva a vágott felületen sóval és kevés őrölt borsal bolondítva a velőt.
Rétegezzük szépen a húst aztán a vöröshagyma,fokhagyma só és a paprika,a réteg vastagsága ne haladja meg a 15 centimétert hogy legalább 2 rétegünk legyen.
Legfelülre kerüljön a színhús és arra rá a belsőség.

Ha ez megvan utazzunk vissza az időben kicsit a összerakás kezdetéhez mivel nem tűzzel hanem parázson kell élkészíteni.
Tehát rakjunk tüzet ügyelve a saját és a környezetre mivel nem környéket akarjuk lángba borítani csak egy pörire vágyunk.
Ha kész a parázsszönyeget igazítani kell kicsit(nem kézzel) hogy gyűrűformát kapjunk.
Helyezzük felé a kész bográcsot, a magasság állításával lehet a hő intenzitását szabályozni.
Lassan először míg fel nem forr aztán folyamatos ,éber ,állandó felügyelettel néha rázogatva már készül is.
A bogrács közepébe függőlegesen helyezzünk egy tiszta fakanalat, nem nem az íze miatt kell hanem mert így nem csak a bogrács oldalán felfelé halad a hő hanem középen is.
A fakanalat ne főzzük puhára.
Nem kell hozzá elvileg vizet adni,ha fogy a parázs azt tiszta kéregtöl megfosztott akácfával pótoljuk.
Kóstolással ellenörizzük a hús puhaságát,sósságát.
Félkész állapotban egész ,zöld paprikát dugjunk a pörköltbe,késöbb vegyük is ki ne följön szét.
Pár óra mulva,ez minimum 4 óra hossza, kész a biripöri.
Köret legyen hozzá köménymagos főtt burgonya.

Az alapanyagok ,mennyiségét arányát szándékosan nem mondom mivel az teljesen ízlés dolga és így lészen tiéd az étek mit elkészítettél.
Sok apróságot nem írtam le mivel az emberek nagy része nem fog azokkal a problémákal találkozni ,így nem terhelem vele a környezetemet.
Pl.:A máj fertözöttsége illetve a birka életkorának és táplálkozásának ellenörzése.







Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://card.blog.hu/api/trackback/id/tr89434587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása