Homo Superior markII

2008.04.27. 23:25 :: Orson

És következzék a várva várt Tepertős Pogácsa Recept.

Remélem mindenki felkészült rá testileg és lelkileg. Nem árt, ha előtte végigtolunk egy eredeti saolin kiképzést és pár hónap böjtöt is javaslok.

Tehát szerezzünk be nyers tehéntejet, szigorúan nem bolti fehérvíz.
A helyi hentesnél, ha frissen süti a teperőt vegyünk belőle és daráljuk le húsdarálón.
Kell még liszt BL-55 jelű finomliszt, izlés szerint keverhető teljes kiőrlésű rozs lisztel.
Só, asztali konyhasó, őrölt bors friss, ha lehet.
Készíteni kell kovászt, élesztő langyos tej és cukor.
Igen a tepertős pogácsában van cukor is.
Az elkészült kovászt beletesszük a lisztbe, ráöntünk felvert egész (héj nélkül) tojást,
és a sót.
Erre mérjük rá a tejet, két kiló liszthez körülbelül 1 liter langyos tej kell.
És ezt még fokozzuk fehérbor hozzáadásával ízlés szerint.
Összekeverjük, majd legalább egy órán át pihentetjük.
Ha eljött az ideje a tésztát meg kell gyúrni, sokáig erősen, amíg a gerenda nem izzad.
Úja pihentetés van, majd kinyújtjuk, rákenjük a tepertőkrémet és bőségesen megborsozzuk.
A hajtogatása elég érdekes, leírhatnám, de minek, tessék egy erre szakosodott tankönyvet beszerezni és az alapján szakszerűen hajtogatni.
Pihentetés és hajtogatás megint.
Ezzel kész is lenne, a pogácsa már csak ki kell sütni.
Látható hogy a leírásom nem a totál kezdőknek szól, hiszen aki nem ért a kelt tészta készítéséhez ne fogjon bele, csak elrontaná.
A receptre nézve nincs benne semmi titok, az alapanyagok azok a dolgok, amikre odafigyelve
hetedhét országra szóló pogácsát készíthetünk.
A beleölt munka (kelt tészta emlékezni tetszik) az, ami meghálálja magát.
Tehát jobb, ha ezt mindenki a nagymamára hagyja, és tőle lesi el a fogásokat, mert nem a recept a titok, hanem az ahogyan, amilyen módon van az elkészítve.
Egy recept sem írja : gyere ide fogd meg a tésztát mert érezned kell az állagát.
A szakács szakma egy bizonyos szint után már nem egyszerű főzés, hanem alkotás, ami visszaadja a készítője minden beletett figyelmét és tudását és van olyan része, ami nem tanulható, arra születni kell, hogy érezze.
Tehetség szükséges hozzá.

Ez már művészet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://card.blog.hu/api/trackback/id/tr73444691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása